Atipik otizm, otizm spektrum bozukluğunda meydana gelen bazı özelliklerin ortaya çıktığı, ancak otizm tanısı koymak için gereken bütün belirtilerin görülmediği otizmin bir alt türü olarak karşınıza çıkan yaygın gelişimsel bozukluktur. Genel olarak erken çocukluk çağında ortaya çıkan atipik otizm belirtileri, bazı kişilerde ilerleyen yaş aralığına da görülebilir. Atipik otizm, otizm spektrum ile kıyaslandığında şiddet olarak daha hafiftir ve hastalık çok daha yavaş ilerleme gösterir. Hafif otizm belirtileri gösteren çocuklarda sosyal iletişim, davranış ve hareket bozuklukları doğru tedavi yöntemleri uygulandığında kontrol altına alınabilir. Bu durum nöro gelişimsel bir bozukluk olarak ifade edilir.

atipik-otizm-hafif-otizm.jpg

Otizm spektrum semptomlarında bulunan ancak bir tanı koymak için yeterli gelmeyen özelliklerin hepsini karşılamayan durumlarda tespit edilir. Erken çocukluk çağında ve okul döneminde tespit edilen atipik otizm ilaçsız tedavi,floortime, uygulamalı davranış analizi (ABA) ve bazı duyu bütünleme terapisi yöntemleriyle iyileşme sağlanabilir iken, kişide görülen olumsuz davranışlar kontrol altına alınabilir.

Atipik Otizm Nedenleri

Atipik otizm, henüz nedeni tam anlamıyla belirlenemeyen ancak ilgili konuda yapılan araştırmaların sürdüğü yaygın gelişimsel bozukluk olarak bireylerin yaşam kalitesini düşürür. Konu üzerinde yapılan bazı çalışmalara göre, atipik otizmli olan bireylerin bu sorunla karşı karşıya kalmasının bazı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler başlıca şu şekildedir:

  • İlerleyen yaşlardaki ebeveynlik,
  • Genetik faktörlere bağlı şekilde meydana gelen bazı mutasyonlar,
  • Genlere bağlı şekilde bazı protein sentezlerinde eksikliklerin ortaya çıkması,
  • Sezaryen doğum yapılması,
  • Erken doğum nedeniyle ortaya çıkan sorunlar,
  • Hamilelik sürecinde bazı zararlı maddelerin kullanılması,

Anneden bebeğe yoğun bir şekilde mental geçişi ve bebekte de sonraki süreçte gelişmesi düşünülmektedir.

Bu durumların geneli göz önüne alındığında, hastalığın ortaya çıkmasını arttıran unsurların genellikle hormonal, genetik ve çevresel faktörlerin büyük bir kısmının neden olduğu söylenebilir.

Hafif Otizm Belirtileri

Hafif otizm belirtileri, bazı zamanlarda otizm tanısı ile çok büyük benzerlikleriyle dikkat çekse de bazen otizmden oldukça uzak olarak görülebilir. Semptomlar ve belirtileri, otizm spektruma göre daha hafif ilerleme gösterir. Bireylerde konuşmada gecikme, sosyalleşme bakımından zorlanma gibi sorunların görülmesi muhtemeldir. Bunlarla birlikte hafif otizm belirtileri olarak kabul edilen diğer rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Motor gelişiminde sorunlar,
  • Göz teması kurmakta zorluk çekme ya da tamamen kaçınma,
  • Sürekli olarak tekrar eden takıntılı davranış şekilleri,
  • Anormal olan sosyal davranışlar ve sosyalleşme konusunda zorluk çekme,
  • Sözlü ve beden dilini kullanarak iletişim kurmakta güçlük çekme,
  • Mekânsal ve görsel algıda sorun yaşama,
  • Dokunma, tatma, görme, koku alma ya da işitsel duyularda azalan ya da artan hassasiyet
  • Bilişsel olan yetiler ve yeteneklerin gelişimi konusunda gecikme ve sorunların ortaya çıkması
  • İletişim kurmada zorluk çekme ve sosyal iletişim anlamında yaşıtlarından geri kalma

Atipik Otizm/ Hafif Otizm Tedavisi

Atipik otizmde, hastalık erken tanı konularak doğru tedavi yöntemleri uygulandığında, kişilerde yaşanan konuşma ve diğer iletişim problemlerinin iyileştirilebilir bir rahatsızlıktır. Erken teşhis edebilmek, çoğu zaman meydana gelen sorunların daha kolay bir şekilde aşılması ve kişinin hayatına daha normal bir şekilde devam edebilmesi açısından son derece önemlidir. Bu durumlarda öncelik olarak ebeveynleri büyük bir görev düşmektedir. Dünyaya gözlerini açan bebeklerin düzenli olarak doktor kontrollerine götürülmesi, herhangi bir şüphe durumunda çok daha kolay hastalığın tespit edilmesini sağlar. Ayrıca ailede yer alan diğer aile üyelerinde çocukla sürekli olarak sağlıklı bir iletişim kurmayı hedeflemeli ve fark edilen herhangi anormal bir durum karşısında vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

Atipik otizmde beslenme, bireyler açısından ruh ve beden sağlığına doğrudan etki eder. Beslenme denildiğinde yalnızca besin tüketimi olarak değil, solunan hava alınan sıvı gıda ve suların içerisinde yer alan zararlı bileşiklerden arındırılmış olması gerekir. Ayrıca çevresel unsurların atipik otizm nedenleri arasında yer aldığı düşünüldüğünden, bireylerin yaşadığı ortam, şehir hayatı ve sanayileşme gibi durumlar tetikleyici olabilir. Aynı zamanda toprak, hava ve su kirliliği, meyve ve sebzelere yapılan kimyasal ilaçlamaları yemekleri fırına verirken kullanılan alüminyum folyo gibi maddeler ısıdan etkilendiğinde zehirlenme ihtimalini artırdığından, bağırsak florasından bu sorunlar kaynaklı bozukluklar yaşanması hafif otizme neden olabilir.

Bu yüzden atipik otizm teşhisi alan bireylerin her bakımdan hayatını düzene sokması ve zarar veren her türlü maddeyi hayatından çıkarması gerekir. Bağırsak florasını güçlendiren D vitamini seviyesinin güçlendirilmesi, kültürlü fermente gıdaların tüketiminin arttırılması, ev yoğurdu ve tarhana gibi gıdaların tüketiminin arttırılması atipik otizm tedavisinin bütünü içerisinde yer alır.

Birbirinden farklı otizm çeşitlerine göre daha hafif bir ilerleme gösteren bu bozukluk, her yaşta ilerleme gösterme ihtimaline karşı erken teşhis çok önemlidir. Atipik otizm tedavisi, bireylerde erken yaşlarda tespit edildiğinde ilaçsız olarak bazı eğitim ve özel terapilerle mümkün hale gelebilir. Erken teşhis edilen hafif otizm tedavisi, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uygulanan tedavi yöntemleriyle olumlu sonuç elde edilebilir. Özel eğitim alanında uzman kişiler tarafından uygulanan floortime yada ABA davranış terapisi (uygulamalı davranış analizi) olumsuz davranışları değiştirerek yerine doğru bir davranış stili koyma konusunda oldukça etkilidir. Ayrıca dil konuşma terapistleri tarafından uygulanan eğitimler, genel olarak çocuğun konuşma yetisinde yol kat etmeyi sağlar.

Özel Eğitimde Meryem Yerli

Okul öncesinde davranış terapileri uygulandığında bireyde bulunan olumsuz davranışlar çok daha kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir. Bu terapi yöntemlerinin yanı sıra duyu bütünleme terapisi, ergoterapi, spor, yüzme, dil konuşma terapisi gibi farklı bazı çalışmalarla çocukların akademik ve sosyal yaşama hazırlanırken iyileştirme söz konusu olabilir. Bu rahatsızlığı yaşayan çocukların kendi yaşıtlarıyla anlaşma ve iletişim kurmada zorluk yaşamamak adına bu uygulamaların düzenli bir şekilde yapılmaya devam edilmesi ve aile bireylerinin de bu süreçte gerekli desteği vermesi gerekir. Sosyal ilişkileri güçlendirmek ve çocukları hayata hazırlamak için aile desteğinin önemi çok büyüktür. Atipik otizm tanısı konula çocuklarla terapi dışında da gerekli özel ilgi ve destek gösterilmeli ve onlarla sağlıklı iletişim kurmak için çalışmalar sürekli devam etmelidir.

Atipik otizm, ilaçla tedavi edilmesi mümkün olmayan bir hastalık olduğundan okul öncesi bu durumun tespit edilmesi ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir. Çocuğu okul dönemine hazırlarken yaşıtlarıyla normal bir ilişki kurmasını sağlayan bazı özel eğitimler, hastalığın seyrini azaltabilir. Çocukta bulunan bazı anormaller durumlar ve davranış bozuklukları, uygulanan farklı tedavi yöntemleri ve terapilerle kontrol altına almak mümkün olacaktır. İstenmeyen bu durumların kontrol altına alınması çocuğun sosyal ilişkilerine daha rahat adapte olabilmesi ve sosyalleşmesi açısından dikkate alınmalıdır. Ayrıca tedavi sürecinde anne ve baba desteği son derece mühim olduğundan, çocuğa karşı herhangi olumsuz bir tavır sergilemekten kaçınmak gerekir. Bu terapi ve eğitimler, ileri yaşlarda çocuğun psikolojisi sorunlarla karşı karşıya kalmasının önüne geçerken asosyal oma durumunun önüne geçen çok önemli bir adımdır.  

Atipik otizm tedavisi için tercih edilen özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi seçimi konusunda da titiz davranmak gerekir. Bu anlamda Meryem Yerli, uzun yıllardan beri sahip olduğu nitelikli hizmet anlayışı sayesinde çocuklarınızı içiniz rahat bir şekilde teslim edebileceğiniz bir özel eğitim merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor. Alanında oldukça başarılı özel eğitim uzmanlarının sayesinde çocukların geleceğimiz olduğunun farkında olan bir çalışma prensibi geliştiren Meryem Yerli, her çocuğun kendine has hikayesine özgü tedavi ve terapi yöntemleri geliştirip uygulayarak onları sosyal yaşama daha hızlı bir şekilde kazandırır.

Aile sıcaklığı, güven ve huzur ortamının hâkim olduğu bir özel eğitim merkezi arayışında olanların tek tercihi olan Meryem Yerli, nitelikli hizmet anlayışı sayesinde çocuklarınızın gelişirken değişmesine ve yetişkin olduklarında sosyal hayatta daha başarılı olmasını sağlayan yöntemlerle ön plana çıkar. Sizde çocuğunuza bir iyilik yapmak ve onu Meryem Yerli kalitesiyle tanıştırmak istiyorsanız web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Meryem Yerli, özel eğitim ve rehabilitasyon denildiğinde aranan o yuva sıcaklığının tek adresi.

İletişim Formu