Atipik otizm/ hafif otizm; otizm spektrum bozukluğu ya da Asperger sendromunun bazı özelliklerinin ön plana çıktığı, ancak bulguların tamamının görülmediği otizmin bir alt türü olarak karşınıza çıkar. Genel olarak erken çocukluk döneminde ortaya çıkabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da görülebilir. Otizme göre şiddet daha hafif olsa bile hastalık daha yavaş ilerleme kaydeder.
Çocuklardaki davranış ve hareket bozuklukları, tedavi yöntemleriyle uzun vadede kontrol altına alınabilir. Ayrıca atipik otizmin nöro-gelişimsel bir bozukluk olarak bilindiği söylenebilir. Otizm semptomları bulunan ancak tanı için ihtiyaç duyulan özelliklerin her birini karşılamayan durumları içerir. Okul öncesi ve erken yaşlarda tespit edilmesi durumunda ilaçsız tedavi, uygulamalı davranış analizi (ABA) ve bazı terapi eğitimleriyle bir arada iyileşme sağlanırken, olumsuz davranışlar bu sayede kontrol altına alınabilir.
Atipik otizm, bir çeşit otizm spektrum bozukluğu olarak bilinir. Tipik otizmden farklı olan atipik otizm daha hafif düzeyde seyreder. Otizmin düzeyi ise tedavinin süresini ve şeklini doğrudan etkileyen en temel özelliktir. Otizmin ağırlık düzeyi arttıkça çocuğun yaşamını etkileme düzeyi de doğal olarak artış gösterir.
Çok hafif seyreden bir otizm türü olmasına rağmen, atipik otizm; çocuğun yaşantısını olumsuz anlamda etkiler. Atipik otistik bir çocuğun hayatına normal bir şekilde devam edebilmesi için ise tam olarak ona özel planlanan bir eğitim şemasına ihtiyacı vardır. Söz konusu olan eğitim ve terapi süreci bir arada ilerler. Çocuğu otizmin darboğazına bırakmamak ve ona ihtiyacı olan desteği sunmak büyük ölçüde sizin elinizdedir.
Atipik otizm belirtileri nelerdir diye bakıldığında, otizme çok benzeyen ve yaygın gelişimsel bozukluk spektrumdaki bozukluklar otizmden çok daha az şiddetli belirtilerle kendini gösterir. Bazı durumlarda otizmden son derece uzak olarak görülse bile, atipik otizmde dil ve sosyal iletişimle alakalı yaşanan sorunlar, dili amacına uygun kullanma konusunda sorunlar yaşanması, günlük ve özel hayatta bazı ilkelere bağlılık, aşırı utangaçlık, aşırı çekingenlik gibi belirtiler olabilir. Atipik otizm belirtilerine bakıldığında şunlar ön plana çıkar:
Atipik otizm normale döner mi konusunda ifade edebilecek tek şey otizmin bir hastalık olmayıp rahatsızlık olduğu ve ilaçlar, eğitim ve beslenme ile iyileştirileceğidir. Her geçen gün otizme dair bir buluş, alternatif yöntem ve tedavi şekli ön plana çıkar. Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için %100 bir iyileşmeden söz edilemez. Bu yüzden otizmde en önemli olan unsur bir yol kat edebilmektir. Ancak kısmi iyileşmeler sağlanabilir. Uygun olan bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar için sosyal beceri ve konuşma konusunda yaşıtları ile denk seviyeye gelebilir. Bu noktada önemli olan onların hayatına bağımsız olarak devam etmesini sağlamaktır.
Belki ilk etapta biraz meşakkatli olabilir ancak emeklerinizin karşılığını iyi şekilde planlana bir eğitim süreciyle alabilirsiniz. Bu noktada eğitim desteği sağlama otistik çocuklar zaman içerisinde normal hayatına geri dönebilir. Günlük ve temel bakımlarını yapabilecek seviyeye gelebilirler.
Atipik otizmli çocuklar için kişiselleştirilen bir eğitimde uygulamalı davranış analizi ve uygulamalı yoğun davranış analiz yöntemleri sıklıkla tercih edilir. Dolayısıyla atipik otizmli çocuklar özel eğitimlerle ve psikoterapi destekleri ile belli bir seviyeye kadar yaşamlarına normal insanlar gibi devam edebilirler. Atipik otizmin tipik otizme göre daha kolay iyileştirilebilir olması tedavi sürecinde avantaj sağlar.
Atipik otizme sahip olan çocuklar gelişim sürecinde yaşamı zorlaştıran rutinleri terk edebilir ve zamanla gelen değişim ile adaptasyon becerileri kazandırmaya yardımcı olunur. Tüm bunların gerçekleşmesi ise uzu süreli sevgi, sabır ve ilgiyle mümkün olur. Atipik otizm tedavisinden olumlu sonuç alabilmek için uzun vadeli takip yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
Hafif otizm ya da yüksek işlevli otizm; atipik otizm olarak ifade edilebilir. Çocuk otizme göre çok daha fazla motor ve sosyal becerilere sahiptir. Diğer yandan otizmden daha hafif olsa bile atipik otizm, çocuğun sosyal hayata rahat şekilde adapte olmasına engel olur. Otizmli çocuklar gelişim sürecinde ve farklı okul kademelerinde öğrenim alırken zorluk yaşayabilirler. Adi hafif olsa bile çocuklarınızın yaşadığı onlar için kaldırmakta zorlandığı birer ağır yük gibidir. Bu yüzden süreci sonsuz destek ve anlayış ile daha rahat aşma şansına sahip olabilirsiniz.
Çocuğunuzun akademik başarısı, otizmden kaynaklanan zorluklardan kaynaklı düşebilir. Atipik otizmli çocuklarda ayrıca zekâ geriliği sıklıkla görülür. Çocuğun geri kaldığı ve zorlandığı alanlarda özel eğitim programları hazırlanarak bu durumun üstesinden gelmek mümkün hale gelir. Bu noktada çocuğu kaynaştırma sınıfları ile özel eğitim programlarıyla okula adapte edebilirsiniz. Tedavi edilmeyen atipik otizm, hiperaktivite ve dikkat eksikliği sorunu tetikleyebilir. Otistik bireyler yetişkinlik döneminde rutinlerin dışına çıkmaktan kaçınan obsesif davranışlar sergileyebilir. Hemen olumsuzluğa kapılmadan önce sevgi dolu ve destekleyici bir kucaklayış ile onların çok daha iyi bir versiyonuna ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Atipik otizmde beslenme tedavisi kapsamında en çok tavsiye edilen yöntem; kazein ve gluten içermeyen bir diyet programının uygulanmasıdır. Aynı zamanda sinir sistemine zarar veren kandaki aspartat seviyesini düşürmek için işlenen gıdalardan uzak durulması çok önemlidir. Gluten; çavdar, buğday, bulgur ve irmik gibi tahıl ürünlerinde yer alan bir protein grubudur. Kazein ise yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünlerinde yer alan, süte beyaz rengini veren ve sütten ayrıştırıldığında macun haline gelerek tutkal yapımında kullanılan bir protein çeşididir.
Otizmli bireylerin ise bağırsak yapıları son derece geçirgendir. Bu nedenle glüten ve kazein proteinlerini sindirmek konusunda zorlanırlar. Buna bağlı olarak yaşanan bağırsak ve mide sorunları sonucunda sindirim bozularak vücut fonksiyonlarını ve genetik işlevleri yerine getiren mineraller, vitaminler ve amino asitler yeterince emilemez. Dolayısıyla toksinler ise gerekenden çok daha fazla emilir. Bu durum vücutta morfin etkisi gösteren opioid adlı kimyasalın oluşmasına neden olarak toksik bir etki oluşturur. Sindirilmeyen gluten ve kazein proteinleri kana karıştırıldığında, ekzorfin sebep olabilir. Atipik otizmli bireylerin acı eşiklerinin yüksek olması ve ağrı hissini daha az yaşaması bu ekzorfinden kaynaklanır.
Otizm belirtileri; çocukların bazılarında doğum sonrasında ilk birkaç ay içerisinde gözlemlenebilir olurken, bazı çocuklarda ise bu durum 2-3 yaş arasında kadar kendini belli etmeden ilerleme kaydedebilir. Belirtilerin şiddetinin hafif olmasından kaynaklı anne babalar tarafından fark edilmeyebilir. 3 yaş otizm belirtileri arasında en sık karşılaşılan belirti ise çocuğun kendi ismine karşı bir tepki vermemesidir.
Semptomlar genel olarak 2-3 yaş arasında kendini belli ederken, anne ve baba tarafından dikkat çekmeye başlar. Ayrıca çocuğun göz teması kurmaktan kaçınması, sosyal becerilerinin gelişmemiş ya da eksik olması gibi durumlar da yer alır. Ayrıca hastalığın tanısı sadece alanında uzman doktorlar tarafından konulabilir. Bunların yanında sosyal ilişki konusunda zayıf olması, diğer çocuklarla oyun oynamak yerine tek başına oynamayı tercih etmesi, paylaşma duygusunun hiç olmaması, fiziksel temas kurmaktan hoşlanmaması, arkadaşlık ilişkilerinin zayıf olması, akranlarına göre daha geç konuşma ve dil becerisi kazanması gibi durumlar olabilir. 3 yaş atipik otizm tanısı konulduktan sonra vakit kaybetmeden uygun tedavi ve terapilerin hayata geçirilmesi, çocuğun daha sağlıklı bir yetişkin olması ve gelişim olarak akranlarını yakalanmasına yardımcı olur.
Otizm tanısı alan bireylerin sağlıklı bir yaşam sürmesi ve yaşıtlarına göre geri kalmaması için doğru özel eğitim kurumunu tercih etmek çok önemli bir konudur. Aksi takdirde çocuğun ihtiyacı olan özel eğitim ve terapi yöntemlerine ulaşması mümkün olmaz ve gelişimi kötü anlamda etkilenir. Bu noktada Meryem Yerli her zaman beklentileri karşılayan hasta odaklı çalışma sistemi ile dikkat çeker.
Meryem Yerli atipik otizm için etkili özel eğitim ve terapileri uygulayan profesyonel bir kurum olarak karşınıza çıkar. Bünyesinde çalışan alanında uzman ekibi ile her zaman güvenli ve huzurlu bir terapi ortamı yaratmayı hedefleyen Meryem Yerli için öncelikli olan sağlıklı bireyler yetiştirme konusunda katkı sağlamaktır. Sizde Meryem Yerli kalitesini deneyimlemek ve uzun yıllara dayanan özel eğitim tecrübesinden faydalanmak için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibat kurabilirsiniz. Özel eğitimde güven odaklı çalışma prensibinin tek adresi olan Meryem Yerli etkili psikoterapi seçenekleriyle ayrıcalıklı olmanızı sağlar.