Çocuğum ekran karşısında çok fazla zaman geçiriyor diyen ebeveynlerin çağımızdaki en büyük sorunu olan ekran bağımlılığı, son yıllarda yapılan araştırmalar bakıldığında çocukların çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Eski yıllarda çocukları sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan korumak gerekirken, günümüzde masum gibi görünen ekran bağımlılığı çocuklar için çok büyük bir tehlike unsuru haline geldi.

cocuklarda-ekran-bagimliligi-ve-zararlari.jpg

Televizyon, tablet, bilgisayar ya da akıllı telefonlarda çok uzun süre vakit geçirmek, ekran süresinin haddinden fazla olması, sanal dünyada kaybolup çocukların gerçek dünyadan uzaklaşmasına neden oluyor. Büyük-küçük herkesin sosyal medyada saatlerce vakit geçirmesi, web sitelerinde dolaşması bir süre sonra gerçeklikten kopukluk yaşanmasına neden oluyor.

Sanal dünyada her şey çok çabuk geliştiğinden boyutlar hızla büyüyor ve küçülüyor. Bu renkli dünya bu sayede çocuklar için çok daha dikkat çekici bir yer haline geliyor. Teknolojik cihazların her geçen gün artması ve çok erken yaşlarda ekrana maruz kalmak küçük çocuklarda çeşitli hastalıklara neden olabilirken, biraz daha büyük çocuklarda dikkat eksikliği gibi durumlara sebep olabilir. Ekran bağımlılığı, ekrana çok fazla bakmak ve cihaz ekranlarından kopmakta zorlanmayı ifade eden bir terimdir. Ebeveynlerin bu durumun önüne erken geçmemesi halinde, ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.  

Ekran Bağımlılığı Belirtileri

Ekran bağımlılığının sebebi küçük çocuklarda erken dönemde başlayan çeşitli nedenlerle maruz bırakıldıkları tablet, televizyon, telefon gibi teknolojik cihazların ekranına bakması neden oluyor. Anne ve baba tarafından çocuğu oyalamak, yemek yedirmek, ağlamasını susturmak ya da bambaşka nedenlerden dolayı çocuklara cihaz verilmesi bu ekran bağımlılığının en önemli nedenlerinden biridir. Ekran bağımlılığı çok küçük yaşlarda görülen bir durum olsa bile zaman zaman genç ve yetişkinlerde de görülebilen bir durumdur.

Televizyon, bilgisayar ya da tabletin ekranına sürekli olarak bakmak, bildirim gelmese bile sürekli telefonu kontrol etme ihtiyacı hissetmek, sosyal medyada aktif şekilde geçirilen zamanın fazla olmasından kaynaklı olarak günlük yapılması gereken rutin işlerden geri kalmak, ekran bağımlılığına işaret eder. Dış yaşamdan bağlantıyı neredeyse tamamen keserek yalnızca sanal ortamda aktif rol oynayan bu kişilerin ruhsal ve fiziksel sorunlara maruz kalmasına neden olurken, aynı zamanda sosyal sorunlarında baş göstermesine neden olur.

Teknolojik cihazlara aşırı bağlı, sürekli bu cihazlarla ilgilenmesi, telefondan çok uzun süre uzak kalamamak ya da ekran önünden bir şekilde ayrılamamak ekran bağımlılığının belirtileri arasında yer alır. Genç ve yetişkinlerde bu bağımlılık çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarırken, yaş olarak daha küçük çocuklarda çok daha büyük problemler meydana gelmektedir. Daha küçük yaşlardan itibaren başlayan ekran bağımlılığı bu çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerini olumsuz yönde etkilerken motor becerisinde zayıflık, dil ve konuşma geriliği, davranış bozukluğu, sosyal faaliyetlerde bulunamama ve yaratıcı düşünmede bulunma konusunda zorlanma gibi pek çok sorunu beraberinde getirmektedir.

Küçük yaştaki çocuklarda olduğunda telafi edilmesi zor sorunları beraberinde getiren ekran bağımlılığını genç ve yetişkinlerde de görmek günümüzde mümkün. Ekran bağımlılığı bulunan kişilerin gösterdiği belirtiler ise başlıca şu şekilde sıralanabilir:

  • Çok uzun süre ekrana bakan ve teknolojik cihazlarda fazla zaman harcayan kişilerin sosyal hayatları çok olumsuz bir şekilde etkilenir. Dış dünyaya olan merak ve buna bağlı ilgi git gide azalır. Ekrandan ayrı bir şekilde geçirilen süreler son derece kısıtlıdır. Sosyal faaliyetlere olan ilginin azalması ve bu gibi aktiviteleri yapmak istememek ekran bağımlılığının en önemli belirtileri arasında yer alır.
  • Küçük çocuğa yemek yedirmede zorlanırken, sakinleştirmeye ve ağlamasını susturmaya çalışırken eline verilen teknolojik cihazlar, sonrasında bu cihazlar olmadan yemek yememe, istekleri telefon isteyerek yerine getirmeye çalışmak suretiyle ağlama krizleri yaşamasına neden olur.
  • Ekran önünde çok fazla süre geçiren kişiler uyumaya sürekli meyilli ve yorgun olmaktadır.
  • Ekran bağımlılığı fiziksel aktivitelerin azalmasına neden olmakla beraber, sosyal medyada görülen aktivitelere ilgi duyup kişinin kendisinin bu faaliyetleri yapmasının önüne geçer. Bu durum ise ekran bağımlılığının dikkat çeken göstergelerinden biridir.

Ekran Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Ekran bağımlılığı, küçük çocuklarda çok ciddi boyutta zararlara neden olmaktadır. Bebeklerde dil gelişiminin önüne geçen önemli etkenlerden biri bebeğin sürekli ekrana maruz bırakılmasıdır. Çocukların başta fiziksel sorunlar yaşaması ile birlikte davranışsal, zihinsel, sosyal ve psikolojik açıdan pek çok rahatsızlığa maruz kalmasına neden olabilir.

Ekran başında sürekli vakit geçiren birinde sürekli ekrana bakmaktan kaynaklanan omuz, baş, boyun ve sırt ağrılarının görülmesi kaçınılmazdır. Ayrıca yetişme çağındaki küçük çocuklarda hareketsizliğe bağlı olarak aşırı kilo alma ve eklem ağrılarının görülmesine neden olur. Uzun süre boyunca ekrana bakan küçük çocuklarda buna bağlı görme bozuklukları yaşamak kaçınılmazdır. Telefon ve tablet ekranlarından yayılan mavi ışıkların verdiği zara yüzünden göz tembelliği ya da görme kaybı gibi durumlar yaşanabilir. Çocukların ekran başında durmaktan daha az aktivite yapması, sosyal yaşamlarını olumsuz etkilerken, beden gelişimlerinin olması gerektiği şekilde ilerlemesinin önüne geçer.

Uzun süre ekrana maruz kalan kişilerde görülen bahsi geçen bu rahatsızlıklar, ilerleyen dönemlerde çok daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Ekran bağımlılığı belirtileri gösteren çocuklarda bu oluşan bağımlılığı azaltmak için eylemlerde bulunmak gerekir. Aksi halde kişilerin kariyer ve eğitim süreçlerinde, sosyal ve aile çevresinde olan tüm ilişkileri büyük oranda etkileyecek sorunlar ortaya çıkabilir.

Yetişkinlere çok zarar veren ekran bağımlılığı, çocuklara çok daha büyük tahribata neden olur. Bir çocukta beyin gelişiminin 0-7 yaş arasında tamamlandığı düşünüldüğünde, çocukların bu yaşta yaptıkları, gördükleri ve duydukları her şeyin gelecekleri için bir şekillendirici görevi gördüğü unutulmamalıdır. Meraklı zihinleri saptırmanın çok kolay olduğu bu dönemde seçenekler aramak aslında ebeveynler için bir zaman kazanma ve kurtulma yöntemi olarak kullanılmaktadır. 

İlgi çekici ve yaratıcı içerikleri sayesinde her çocuğun ilgisini çok kolay çekebilen bu ekranlar, bağımlılık söz konusu olduğunda adeta bir canavara dönüşmektedir. Çocuklarda ekran bağımlılığı tespit edildiğinde, vakit kaybetmeden önüne geçerek çocuğun ilgisini başka yöne çekmek çocuk için her bakımdan avantajlı olacaktır.

Özel Eğitimde Meryem Yerli Kalitesi

Öze eğitim, desteğe ihtiyaç duyan çocukların hayatın içine karışması ve kendi alanlarında bir uzman tarafından geliştirilmesi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Günümüzde doğuştan hastalıklar çok fazla olduğu kadar, sonradan gelen rahatsızlıklarda başa çıkmak gerekebilir. Bunun için özel eğitim merkezinden çocuğun özel duruma uygun şekilde donanımlı bir eğitim programına dâhil etmek, çocukta pek çok olumlu gelişmeler yaşanmasına neden olarak hayata dâhil olmasını sağlar.

Meryem Yerli, özel eğitim söz konusu olduğunda vermiş olduğu üst düzey kalite standartlarında eğitim programlarıyla çocuğunuzun geleceğini şekillendirmek konusunda size yardımcı olur. Bünyesinde yer alan uzman kadrosuyla evlatlarınıza eğitim verilen en az sizin kadar titiz davranan Meryem Yerli, çocuklarımız bizim geleceğimizdir diyerek özverili çalışmalar yapmaya devam ediyor. 

Sizde çocuğunuza bir iyilik yaparak onu Meryem Yerli’nin güvenilir ellerine teslim edip geleceği için çok önemli bir adım atmak istiyorsanız web sitemizde yer alan iletişim numaralarımızı kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Özel eğitimde kalite, çocuğunuzun yaşamında çok önemli bir adımın eşiğidir. Meryem Yerli ise aradığınız bu kalitenin tek adresidir. 

İletişim Formu